martes, 4 de marzo de 2008

CoMenTanT eLs viDeOs...

Sincerament dels dos videos a mi m'ha agradat més el primer trobo que la idea que promou és molt engrescadora i idílica, és com un somni etern que generació rere generació a buscat, una educació lliure.
La veritat és que per als que hem viscut una escola forjada en valors humans, respecte i evolució continua, ens costa imaginar una escola tal com la que mostra el primer video. Personalment, després de veure el video m'he quedat amb una sensació extranya, ja que no paro de pensar que les situacions mostrades, tot i que estaven extretes d'una pel·lícula, mostraven la realitat del dia a dia a les escoles de anys enrere, on els alumnes eren maltractats i se'ls educava com en una mena de "mili" on predominava l'autoritarisme. La barreja d'imatges de la pel·lícula amb fotografies militars traça un idèntic retrat de la ideologia educativa que es tenia a l'escola antiga, més concretament durant el franquisme.Els adjectius amb els que es descriuen les imatges: "Apocalipto, trágico, siniestro..." són els idonis per descriure el significat i la visió que es tenia sobre el principi: "Acció- reacció" on els alumnes eren pegats o castigats de forma desmesurada com a reacció d'una acció comesa.
Tot i que l'eduació ha canviat molt i molt ràpid, encara queda molt a fer, sobretot per aconseguir una educació tan ideal com la que es pretén al video,on els elements que la descriuen són: integral (per a que abarqui tots els aspectes de la persona), antiautoritaria (es fomenta el respecte per als docents pero amb métodes diferents i a un altre nivell), autogestionada, racional, mixta (on els nens i nenes puguin anar junts a classe), i sobretot assambleària basada en el joc i la diversió, la solidaritat, l'amistat... tot això per a acnseguir una educació lliure per a un món lliure, formant a persones lliures. Tal com diu el primer video una educació motivada per la curiositat dels nens.
Aprofito aquesta última frase per enllaçar amb el segón video ja que en ell també es mostra aquest aspecte; educar en els interessos del jovent, en coses que ells considerin útils, que quan surtin al carrer puguin treu-re'n profit. Cada vegada més, els adolescents són més utilitaristes i només consideren interessant el que els servirà en quant surtin al carrer. No estic 100% d'acord amb aquesta afirmació ja que molts dels joves no saben realment el que els interessa, el que volen aprendre, així que una mica de guía o estructura la considero necessària per a encaminar els passos de, cada vegada més, conformistes educants.
El segon video tracta també el tema de les noves tecnologies, estic molt d'acord amb aquesta idea ja que l'accés a la innovació i al progrés l'ha de tenir tothom, i només amb bones tecnologies sembla que s'avança. L'exemple expossat sobre lo idílic que seria que un malalt es trobés o es trobés pogués ser atés per un doctor de qualsevol part del món el trobo realment fascinant, y potser ilusament penso que algún dia aquesa situació es donarà, encara que desgraciadament avui en dia aquesta ajuda sanitaria no arriben ni de bon tros als del nostre propi país degut a que la sanitat pública està sobresaturada i no tothom es pot pagar centres privats.

No hay comentarios: